PATIENCE SPELEN - SPELREGELS & STRATEGIE

Wanneer je een windows computer hebt (gehad), dan ben je vast en zeker bekend met het spelletje Patience. Dit is namelijk één van de standaard spelletjes die op een windows computer worden meegeleverd. Patience is een spelletje dat zowel met één als twee personen gespeeld kan worden. Ben je benieuwd naar de spelregels van Patience voor één persoon? Lees dan verder...

PATIENCE SPELEN - SPELREGELS & STRATEGIE

SPELREGELS PATIENCE VOOR ÉÉN PERSOON

Je speelt met een volledig dek kaarten, maar dan zonder jokers. Schudt de kaarten goed. Leg een rijtje van 7 gesloten kaarten neer. Vervolgens sla je de eerste kaart over en voorzie je de overige 6 kaarten van een tweede gesloten kaart. Vervolgens sla je de tweede kaart over en voorzie je de overige 5 kaarten van een derde kaart etc. etc. Uiteindelijk bestaat de linkerstapel van het rijtje uit één kaart en de rechterstapel uit zeven kaarten. Zorg wel dat je duidelijk ziet hoeveel kaarten er op een stapeltje liggen. Dit kan door elke kaart nét iets lager op de vorige te leggen. Alle bovenste kaarten worden vervolgens omgedraaid. De overige kaarten worden gesloten op een stapeltje gelegd, links van de rij kaarten.

HOE GAAT HET SPELLETJE IN ZIJN WERK?

Rechtsboven de rij kaarten, bevinden zich vier denkbeeldige vakken waar kaarten in gelegd moeten worden. Het is de bedoeling om vanaf de Aas op te tellen richting de Koning. Ieder vakje is geschikt voor één kaartkleur (harten, schoppen, klaveren en ruiten). Wanneer je dus een klaveren Aas tegenkomt, dan kan deze in het vakje worden gelegd. De klaveren 2 kan daarna ook in het vakje worden gelegd, boven op de klaveren Aas. Zo tel je op richting de Koning. Als alle kaarten in de vakken liggen, dan is het spel klaar.

HOE BEREIK JE DIT?

Het is de bedoeling om reeksen van kaarten te maken. Dit kan door af te tellen en rood/zwarte kaarten om en om te leggen. Voorbeeld:  Onder een harten boer kan een schoppen 10, en daar kan een ruiten 9 onder, en daar kan weer een schoppen 8 onder. Je kunt ook hele stukken reeks verplaatsen, om zo bijvoorbeeld een gesloten kaart zichtbaar te maken. Deze kan dan worden omgedraaid, en hier kun je ook weer mee verder spelen. Kun je niks meer? Dan kun je kaarten van de blinde stapel pakken.

KAARTEN PAKKEN

Er zijn twee manieren om kaarten te pakken. Je kunt er voor kiezen om de kaarten per drie om te draaien (derde kaart ligt bovenop). De bovenste kaart dien je eerst weg te spelen alvorens je de middelste mag gebruiken. Kun je de middelste wel gebruiken, maar de bovenste niet? Helaas.

Je kunt er ook voor kiezen om telkens één kaart te draaien. Deze manier van spelen is een stuk gemakkelijker, en de kans op uitspelen is een stuk hoger.

IK HEB EEN LEGE PLEK GEMAAKT IN MIJN RIJ KAARTEN

Deze lege plek kan worden opgevuld met een koning. Er mag géén andere kaart komen te liggen, alleen de koning. Daarop kun je dan weer verder bouwen met een vrouw, boer etc. Uiteraard rode en zwarte kaarten afgewisseld.

Nog een extra notitie: wanneer je een kaart in de denkbeeldige box hebt gelegd mag je deze niet meer terug in het spel brengen.

Alle blogcategorie├źn
Best bekeken