HARTENJAGEN - SPELREGELS & STRATEGIE

Een bekend spelletje dat in vele varianten gespeeld kan worden, is hartenjagen. Veel mensen zullen het kennen als één van de standaard spelletjes die op een windows computer staan (net als solitair/patience), maar het is ook echt een leuke game. Wij geven je graag de nodige uitleg om dit spelletje te kunnen spelen. Overigens geven we de uitleg over Amerikaans hartenjagen. Dit is de variant die het vaakst wordt gespeeld.

HARTENJAGEN - SPELREGELS & STRATEGIE

SPELREGELS AMERIKAANS HARTENJAGEN

De traditionele variant van het hartenjagen is Amerikaans hartenjagen. Dit spelletje wordt met vier personen gespeeld. Er wordt gespeeld met 13 kaarten per persoon. Dus het gehele dek kaarten doet mee, behalve de jokers. De waarde van de kaarten gaat van A (=hoog) naar 2 (=laag). Alle 52 kaarten worden één voor één opgedeeld aan de spelers.

DOORGEVEN VAN KAARTEN

Bij Amerikaans hartenjagen worden bijna elke beurt kaarten doorgegeven. Nadat elke speler zijn 13 kaarten heeft ontvangen, kiest elke speler drie kaarten uit en geeft deze door aan een andere speler. In de eerste ronde worden de kaarten doorgegeven aan de spelers links, in de tweede ronde aan de speler rechts, in de derde ronde aan de speler tegenover en in de vierde ronde houdt iedereen zijn eigen kaarten. Daarna begint het hele doorgeef riedeltje weer van voor af aan met doorgeven aan de speler links etc.

DOEL VAN HET SPEL

Het is het doel om zo weinig mogelijk strafpunten te verdienen. Deze strafpunten kun je krijgen met harten kaarten (alle harten zijn 1 punt) en de shoppen vrouw (13 punten).

HET SPEL BEGINT

De speler met de klaveren twee begint door deze open op tafel te spelen. Elke speler zal met de klok mee een kaart op tafel leggen die in eerste instantie dezelfde kleur heeft als de uitgespeelde kaart. Klaveren dus. Als de speler géén klaveren heeft, dan mag er ook iets anders gespeeld worden. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld die dezelfde kleur heeft als de eerstgespeelde kaart van die ronde, moet de vier kaarten van de tafel nemen en uitkomen met een nieuwe kaart. Zodra alle kaarten zijn gespeeld, dan mag iedereen zijn strafpunten optellen.

Als één iemand álle strafpunten heeft verzameld, 26 stuks, dan noemen we dat Shooting the Moon. Dit betekent dat diegene 0 strafpunten krijgt en iedere andere speler 26 strafpunten.

HARTENJAGEN REGELS

De speler mag niet uitkomen met een harten kaart tenzij er al een hartenkaart gespeeld is in de voorgaande ronde, tenzij de speler écht niets anders heeft.
In de eerste slag mag men geen strafkaarten spelen. Dus geen harten kaart of de schoppen vrouw, tenzij de speler niets anders heeft.
Soms wordt er een extra regel afgesproken dat de klaveren twee en shoppen vrouw niet mag worden doorgegegeven.

HOE WORDT DE WINNAAR BEPAALD?

Wanneer één of meerdere spelers een bepaald aantal strafpunten behalen, dan is het spel ten einde. De speler met het minste aantal punten wint dan. Meestal ligt dat puntenaantal op 100.

Alle blogcategorie├źn
Best bekeken